Stravování mladých sportovců: Omega-3 mastné kyseliny

Správné stravování je pro růst dětí nezbytné. Jenomže centimetry, které naberou do výšky či šířky a které pak používají nejenom při hokeji, jsou jim k ničemu, pokud nevědí, jak s nimi správně naložit. Proto je potřeba dbát i na vývoj toho nejdůležitějšího „svalu“, tedy mozku. Nejenom na to, co prospívá mozkovým buňkám, se MUDr. Marie Skalská zaměří právě v tomto díle.

Banner

Klíč ke správné funkci mozku se jmenuje omega-3 mastné kyseliny. „Nejenomže příznivě ovlivňují hladinu krevního cholesterolu, ale především kvalitativně přispívají ke správnému vývoji rozumových schopností a vyzrávání mozku,“ zdůrazňuje zakladatelka Pro Fit Institutu.

Jedná se tak o jednu z nejdůležitějších látek ve vývoji malého sportovce.

Nabízí se tak otázka, v jakých potravinách jsou omega-3 mastné kyseliny nejvíce obsaženy. „Hlavním zdrojem jsou ryby. A čím tučnější, tím lepší,“ vysvětluje MUDr. Skalská.

Základní poučky jsou potom následující:

  • Rybu bychom měli mít na talíři alespoň dvakrát týdně.
  • Mořské ryby mají více tuku, tudíž i více omega-3 mastných kyselin.
  • Ryby upravujeme i s kůží, u které se právě hromadí tuk.
  • Stejnou službu jako losos nám udělají i rybičky v konzervě.

A co dělat v případě, že dětem ryby nevoní? I přesto, že je ryba nejlepším zdrojem omega-3 mastných kyselin, dá se nahradit i jinými potravinami. „Jsou zastoupeny v malém množství například v avokádu. Ale to obsahuje jen 8 % toho, co ryby. Dobrým zdrojem pak jsou například vlašské ořechy.“

I zde opět přichází na řadu poučka o hrstech – to, co se vejde do hrsti daného jedince, představuje jednu porci s doporučeným obsahem omega-3 mastných kyselin. A kde dál čerpat tuto důležitou látku? To už vám MUDr. Marie poví ve videu.

další články

Citáty

phphqstv0
Jiří Šlégr

Olympijský vítěz a držitel Stanley Cupu

„Až do osmé třídy by mělo být jedno, jestli dítě hraje v obraně nebo útoku. Měl by si vyzkoušet všechno. I útočník musí umět bránit, stejně jako obránce útočit.“