Stravování mladých sportovců: Tuky

Vedle sacharidů, se kterými nás MUDr. Marie Skalská seznámila v minulých dílech, jsou dalšími základními složky potravy bílkoviny a také tuky. Právě na tuky, jakožto nositele energie a nezbytný zdroj pro správnou funkci nervové soustavy, se zaměříme v tomto díle.

Banner

Tuky v jídelníčku lze dělit do několika kategorií. Podle původu je rozdělujeme na živočišné, nebo na ty, které pochází naopak z rostlinného zdroje. Živočišné tuky obsahují nasycené mastné kyseliny. Nenasycené mastné kyseliny jsou naopak v rostlinných olejích. „Ty jsou zároveň pro člověka výhodnější,“ zdůrazňuje zakladatelka ProFit institutu.

A kde takový nenasycený tuk hledat? Především v rostlinných olejích. Překvapivé ale je, že výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin je i husa nebo kachna. „A to i přesto, že to jsou zvířata. Je to dáno především tím, že mají přírodní rostlinnou stravu,“ vysvětluje Skalská.

Při výběru potravin bychom se pak měli podívat na etiketu a zkoumat to, jaký je poměr mezi tuky a bílkoviny. „Pokud je přibližně stejný, jedná se o středně tučnou potravinu. Pokud tuky převažují bílkoviny, hovoříme o vysokotučné potravině, naopak při vyšším obsahu bílkovin máme nízkotučnou potravinu.“

A proč nositele energie? „Jeden gram tuku totiž obsahuje více energie, přesně 37 kJ, než gram sacharidů a bílkovin dohromady,“ vysvětluje Skalská. Kromě toho jsou nezbytné pro správnou funkci mozku a nervové soustavy. Rozhodně bychom se jim tedy neměli vyhýbat.

další články

Citáty

phpN55Dga
Martin Ručinský

olympijský vítěz z Nagana

„Dnes je nejdůležitější bruslení, protože hokej se neuvěřitelně zrychlil. Na dovednostních disciplínách jako je střelba nebo technika hole se dá pracovat."