Stravování mladých sportovců: Nevhodné tuky

Jak jsme se dozvěděli v minulém díle, tuky jsou nedílnou, a hlavně důležitou, součástí našeho jídelníčku, kterou bychom rozhodně neměli vynechávat. Existují ale i tuky, kterým bychom se měli snažit vyhnout. A právě s těmi nás MUDr. Marie Skalská seznámí v tomto díle.

Banner

Z minulého dílu bychom si měli pamatovat, že těmi správnými tuky, které bychom měli vyhledávat, jsou nenasycené mastné kyseliny. Naopak nasyceným, vyjma mléčných produktů, bychom se měli vyhnout.

Existuje ale ještě jedna skupina mastných kyselin, která by složkou našeho jídelníčku měla být naprosto minimálně, ideálně vůbec. „Mluvíme o tzv. transnenasycených mastných kyselinách. Ty nám nepřináší rozhodně nic dobrého. Zvyšují nevhodné hladiny krevních tuků a podporují i nádorové bujení,“ zdůrazňuje Skalská.

Jako výsledek nadměrné konzumace těchto složek potravy tak můžeme čekat problémy se srdcem, zhoršení mozkové činnosti a často i rakovinu.

A jak takové trans-nenasycené mastné kyseliny vznikají? „I přesto, že použijeme kvalitní rostlinné tuky, jejich tepelnou úpravou z nich vyrobíme takovéto nezdravé a nevhodné látky,“ vysvětluje Skalská.

2 %

Maximálně tolik procent z celkového energetického příjmu by měly představovat trans-nenasycené mastné kyseliny

Tudíž vyhnout bychom se měli všem pokrmům, které jsou připravovány na přepalovaných tucích. Ideálním příkladem jsou například hranolky.

Dalším příkladem potravin, kde se tyto nevhodné trans-nenasycené mastné kyseliny vyskytují, jsou různé čokoládovinové pochutiny a sladkosti, u jejich přípravy bylo potřeba použít částečně ztužené tuky.

Jaké další příklady a rady zakladatelka Pro Fit Institutu uvádí? Na to už se podívejte ve videu.

další články

Citáty

phpNE4Krf
Andrej Šustr

obránce s bohatými zkušenostmi z NHL

„Díky studiu na univerzitě jsem získal vzdělání a několik extra let na to na sobě pracovat po hokejové stránce."