Stravování mladých sportovců: Pitný režim

V předchozích dílech MUDr. Marie Skalská představila základní pravidla týkající se stravování. Nyní je ale důležité říct si i něco o pitném režimu. Bez toho nám totiž všechny poučky týkající se základních stavebních prvků potravy budou úplně k ničemu. „Pitný režim je velmi důležitý,“ zdůrazňuje hned na úvod zakladatelka Pro Fit Institutu.

Banner

A proč je třeba na pitný režim tolik dbát? Protože tělo potřebuje zásobit všechny svaly v těle živinami a rovněž je musí všechny pořádně prokrvit. Pokud ale nebudeme dostatečně pít, krev bude velmi hustá a špatně poteče a tím hůř pak bude moct srdce krev pumpovat do určených míst.

Základem pitného režimu by měla být hlavně voda. „Je dobré si pamatovat, že ledviny dokáží přefiltrovat přibližně 200 ml tekutiny za 15 minut. Nemá tedy žádný smysl, abyste vše doháněli tím, že vypijete najednou litr vody,“ vysvětluje Skalská. Neprospějete tím svým ledvinám, ani sobě.

Pravidlo: 1 kg = 30 ml

Pamatujte, že pít bychom měli tak, abychom neměli žízeň. Ta je totiž již varovným signálem, že něco děláme špatně. Dobrou kontrolou toho, zda pitný režim správně dodržujete je také to, že vás nebolí hlava a vaše moč je světle žlutá.

Každý člověk by měl přitom vypít za den 30 ml na jeden kilogram své tělesné hmotnosti. Dítě vážící 50 kilogramů by tak mělo zvládnout alespoň 1,5 litru tekutiny. „Do tohoto čísla se ale nepočítá to, co dítě vypije během tréninku,“ upozorňuje Skalská. Pokud má dítě daný den trénink, mělo by se na něj připravit tím, že příjem tekutin lehce zvýší hodinu před tréninkem. A následně bude trochu více pít i hodinu po něm.

Co pít během tréninku, jaký iontový nápoj případně zařadit nebo dokonce jak si namíchat doma svůj vlastní, vám MUDr. Skalská poví ve videu. Tak si ho neváhejte pustit!

další články

Citáty

php6cbzQI
Jakub Voráček

mistr světa 2010

„Na tréninky se těším. Je během nich sranda a pořád jste v dobré partě kluků."