Zdravý sport dětí: Dítě a pohybová aktivita

Věděli jste, že vztah dítěte ke sportu se utváří už ve velmi raném věku? Předpoklady k tomu, zda z něj vyroste aktivní sportovec nejsou dány pouze geneticky, ale z velké míry jsou utvářeny i rodiči samotnými, respektive jejich přístupem ke sportu. O tom a mnohém dalším bude ve třetím díle seriálu Zdravý sport dětí hovořit MUDr. Marie Skalská.

Banner

Podle vědeckých studií je dokázáno, že pokud má batole dostatek místa pro lezení, není neustále připoutáno do sedačky a omezováno v pohybu, tak z něj bude v budoucnu aktivní dospělý. „Hlavní období, kdy se formuje vztah dítěte k pohybu, je kolem 1. a 3. roku věku. Z toho vyplývá, že hlavním zdrojem tohoto impulzu je právě rodina“ říká MUDr. Skalská.

„Pokud vám dítě tvrdí, že chce se sportem skončit, ale pak vidíte, že má trénuje nebo hraje zápasy se zápalem a radostí, odolejte.“

MUDr. Marie Skalská

V případě, že jeden z rodičů je zapálený sportovec, šance, že i dítě bude rádo sportovat je někde okolo 50 %. V případě, že sportují oba, je dosahuje tato šance až 90 %.

Na základě doporučení nejrůznějších světových zdravotnicích organizací by děti měly mít minimálně jednou týdně hodinu pohybu ve střední intenzitě, třikrát týdně hodinu ve vysoké intenzitě. „Součástí tohoto pohybového vzorce by měly být dvě až tři silové jednotky týdně,“ říká Skalská a zároveň zdůrazňuje, že součástí doporučení je omezení tzv. „screen timu“ na maximálně dvě hodiny denně.

Nejlepší motivací k tomu, aby děti rády sportovaly, je jít jim příkladem. Pokud uvidí, jak aktivně tráví rodiče volný čas, přijmou i ony tento způsob za svůj vlastní.

I přesto, že dítě pohyb baví, celkem často přichází období, kdy s ním chce skončit. „Tento stav přichází okolo 13. až 15. roku věku. Pokud vám dítě tvrdí, že chce se sportem skončit, ale pak vidíte, že trénuje nebo hraje zápasy se zápalem a radostí, odolejte. Pokud tomu tak není, snažte se dohodnout, jak jinak se bude hýbat,“ vysvětluje Skalská.

Citáty

phpNE4Krf
Andrej Šustr

obránce s bohatými zkušenostmi z NHL

„Díky studiu na univerzitě jsem získal vzdělání a několik extra let na to na sobě pracovat po hokejové stránce."