Zdravý sport dětí: Nová vzdělávací série s Marií Skalskou je tu!

Další vzdělávací série z dílny projektu Pojď hrát hokej je tu. S MUDr. Marií Skalskou, kterou už znáte z předchozích sérií a seminářů, se tentokrát zaměříme na zdravý sport dětí, což je ostatně i název celé desetidílné série videí, kterou budeme v sezoně 2022/2023 postupně zveřejňovat.

Banner

Sekce Vzdělání

Cílem projektu Pojď hrát hokej není jen přivést k hokeji co nejvíce nových dětí, ale mj. také vzdělávat rodiče mladých hokejistů. Smyslem sekce Vzdělání je poskytovat rodičům a dětem základní znalosti a odborné i praktické rady v oblastech, které jsou významné z pohledu vývoje mladého sportovce.

A na co se můžete těšit tentokrát? Doktorka Marie Skalská vám odpoví na otázky jak podpořit sportovní výkon dítěte, jak předcházet přetrénování, kdy dochází k nárůstu svalové hmoty, jak se vyhnout zranění nebo jak poznat, že už se jedná o vážnější zdravotní problém. To a mnohem více nás čeká v rámci této nové desetidílné série.

V prvním díle se dozvíte, na co se máte připravit, pokud jde váš syn nebo vaše dcera na sportovní prohlídku. Tu Český hokej vyžaduje u dětí v kategorii mladší žáci, které trénují více než osm hodin týdně. V případě menší tréninkové zátěže většinou stačí vyšetření u pediatra.

Na co se před takovou sportovní prohlídkou připravit? S sebou byste měli mít výpis od dětského lékaře, rovněž si přineste sportovní oblečení, ve kterém můžete absolvovat zátěžové EKG.

Prohlídka sestává z několika částí. „V úvodu sportovní prohlídky odebíráme rodinnou anamnézu a poté přecházíme k vyšetření kosterně-svalového aparátu. Následuje interní vyšetření, jehož součástí je i spirometrie,“ vysvětluje MUDr. Skalská. Zátěžové EKG poté absolvují děti starší 12 let. To, co obnáší, se můžete podívat na videu.

Součástí sportovní prohlídky je rovněž i orientační posouzení nutričního stavu. „V poslední době se čím dál častěji setkáváme s problémem nedostatečného energetického příjmu,“ říká MUDr. Skalská. To, jak by měl vypadat ideální jídelníček, se můžete dozvědět více v sekci Vzdělání díky sérii Stravování mladých sportovců.

Doufáme, že se vám nová vzdělávací série bude líbit. V případě dotazů, nám neváhejte napsat na Facebooku nebo Instagramu.

Citáty

phps86y94
Henrik Lundqvist

brankář New York Rangers a olympijský vítěz

„Být gólmanem je z 90 % o hlavě. Pokud se zaseknete ve svých vlastních myšlenkách, nebudete mít soustředění potřebné do zápasu a k úspěchu. Když jste ještě malí, nikdo vám tohle neřekne. Nejlepší způsob, jak získat správné rozpoložení, je začít se hokejem bavit. Zbytek přijde samo.“