Měl jsem vždycky postupné cíle, říká o své cestě do NHL Tomáš Plekanec

Podepsat smlouvu s klubem NHL je jedna věc. Skutečně si ale v NHL zahrát je věc druhá. O tom, jak důležité je vytrvat a jít si za svým snem krůček po krůčku, by mohl Tomáš Plekanec vyprávět. I přesto, že v NHL nakonec odehrál přes 1000 zápasů, na stálé místo v dresu Montrealu se pár roků načekal.

Banner

Už odmala si Tomáš Plekanec kladl postupné cíle. Bezhlavě se nehrnul do NHL, ale když přišla možnost podepsat smlouvu s Montrealem, jasno měl hned. „Podepsal jsem s nimi smlouvu a skončil na farmě. To byla těžká část kariéry. Člověk tam musí hodně zkousnout,“ vzpomíná.

„Soustřeďte se na detaily, protože to je podle mě věc, která rozhoduje o tom, jestli hráč uspěje, nebo ne.“

Tomáš Plekanec, útočník Rytířů Kladno a bývalý hráč Montrealu Canadiens

Než si vybojoval stálé místo v dresu Montrealu, pár let na farmě mu to zabralo. „Nepříjemné bylo, když v mém třetím roce na farmě byla stávka v NHL a šance dostat se tam byla nemožná, i kdyby se mi sebevíc dařilo. Měl jsem i nutkání vrátit se do Evropy, ale ten třetí rok jsem vydržel a to si myslím, že mi strašně pomohlo,“ přiznává kladenský odchovanec.

Hokejové začátky

O tom, jak Tomáš Plekanec začínal na kladenském zimáku s hokeje, kdo ho k hokeji přivedl a mnohé další, se můžete dozvědět v předchozím rozhovoru ZDE.

Nicméně, jak sám říká, první dva roky na farmě nebyly vůbec k zahození. „Spoustu základních věcí, o kterých jsem v životě neslyšel, jsem se naučil právě až na farmě. Naučil jsem se, že hokej je o spoustě dalších věcí, a ne jenom o útoku.“

A co by poradil malým hokejistům, kteří sní o kariéře v NHL? „Makat, makat a makat a soustředit se na detaily, protože to je podle mě věc, která rozhoduje o tom, jestli hráč uspěje, nebo ne.“

další články

Citáty

phpJ1yNvf
Tomáš Hertl

útočník San Jose Sharks

„Jako malý jsem se často sám oblékal doma a chtěl jsem, abychom už jeli. Strašně jsem se těšil. Když jsme pak jeli z tréninku, tak jsem se ptal, kdy už bude další."