Umět jakýkoliv sport je ku prospěchu, ale hlavní je, aby to děti bavilo, říká Tomáš Plekanec

V NHL odehrál 1001 zápasů, doma má několik medailí z mistrovství světa. Převážnou část svojí kariéry ať už na klubové, nebo reprezentační úrovni, nosil kapitánské céčko na dresu. To vše a mnohé další dokázal za svojí, stále aktivní, kariéry Tomáš Plekanec. Ničeho z toho by ale nedosáhl nebýt jeho rodičů. „Bez jejich podpory by to nešlo,“ vzpomíná na své hokejové začátky kladenský odchovanec.

Banner

K hokeji se Tomáš Plekanec dostal díky rodičům, nicméně počáteční impulz pro to, aby nazul hokejové brusle, dostal ve školce. „Paní učitelka měla za přítele hokejového trenéra malých žáčků a zeptala se rodičů, jestli bych si to nechtěl zkusit,“ vysvětluje kladenský útočník. Slovo dalo slovo a Tomáš Plekanec tak ve čtyřech letech započal svou hokejovou cestu.

Plekancovy úspěchy
  • juniorský mistr světa
  • 1001 zápasů v NHL
  • stříbro a bronz z MS

A už od začátku dával hokeji vše. Aby mohl na volný led, jezdil s rodiči na zimák na půl šestou každé ráno. „Jezdili se mnou na každý trénink, každý zápas, každý turnaj. Bez jejich podpory bych to nezvládl,“ vzpomíná bývalý kapitán české reprezentace.

Kromě hokeje dělal Tomáš Plekanec i spoustu dalších sportů. Od fotbalu, přes tenis až po squash. Nakonec ale zvítězil právě hokej. „Umět jakýkoliv jiný sport je ku prospěchu. Ale hlavní je, aby to děti bavilo.“

I přesto, že hokeji dával vše, vždycky si svědomitě plnil i školní povinnosti. „Ne že bych byl nějaký velký školák, ale do školy jsem samozřejmě chodil pravidelně. Až později, když jsem hrál za áčko, jsem měl individuální studium. A i přesto, že jsem poté odešel do zámoří, jsem si maturitu dodělal,“ zdůrazňuje.

Citáty

php8Y2Or2
Mats Sundin

Olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa

„Nejdůležitější je mít radost. Hrát si nehledě na věk. Nebojte se snít. Nebuďte jednostranní. Žijte v přítomnosti. Elitářství až od 17 let.“