V Edenu jsem se skoro narodil, směje se Tomáš Hertl

JAK JSEM ZAČAL HRÁT HOKEJ - Je patrně největším talentem Slavie za poslední roky. Oproti ostatním byl Tomáš Hertl vždy o několik kroků napřed. V době, kdy s klidem mohl hrát ještě za starší dorost, oblékl už dres slávistického áčka. Na své hokejové začátky v Edenu vzpomíná velmi rád. „S hokejem jsem začal kvůli bráchovi, který tu byl jako první a já se k němu hned připojil,“ říká hbitý útočník San Jose Sharks.

Banner

Může se to zdát jako chvilka od doby, kdy Tomáš Hertl brázdil extraligová kluziště v dresu sešívaných a dával jeden gól za druhým. Jenomže ta chvilka už trvá celé tři roky. Tak dlouho už 22letý útočník sbírá starty za oceánem. „Najednou jsem byl zkrátka v NHL. Splnil se mi dětský sen, o kterém jsem ještě před čtyřmi roky nemohl ani uvažovat,“ vypráví.

Hert začal s hokejem na popud svého bratra, ve kterém se jako malý vzhlédl. I on hned musel mít svůj vlastní slávistický dres. „S hokejem jsem začal kvůli bráchovi, který tu byl jako první a já se k němu hned připojil. Bruslit jsem tu začal ve třech letech, nicméně jezdil jsem tu už v kočárku, protože brácha byl tou dobou už na ledě. Dá se říct, že jsem se v Edenu narodil,“ směje se Hertl.

„Ten první rok, kdy jsem začal hrát, jsem si říkal: ‚Ty jo, dostal jsem se do áčka, ještě tři roky zpátky jsem na ně támhle zíral seshora a říkal jsem si, ty kráso, ty ale hrají hokej, tam bych určitě jednou chtěl být. A pak to najednou přišlo jak lavina.“

Tomáš Hertl

Právě kamarádský vztah s o čtyři roky starším bratrem Jaroslavem mladého Tomáše hodně posunul. Společně hrávali fotbal nebo florbal, doma na zahradě spolu trénovali například i střelbu. „Měl jsem vždycky štěstí, že jsem hrál s o rok staršími kluky. Trenér mě právě brával občas s bráchou na nějaká soustředění, kde jsem je mohl sledovat a tím vlastně zlepšovat, protože jsem se jim chtěl vyrovnat. To mě vždycky hrozně motivovalo,“ vzpomíná na cestu slávistickou mládeží.

V sezoně 2011/2012 se napevno prosadil do sestavy sešívaných, o rok později si v osmnácti letech zahrál dokonce svůj první světový šampionát za seniorskou reprezentaci. A tím to zdaleka nekončilo. Již v ročníku 2013/2014 vstoupil Tomáš Hertl do NHL, kde letos načne čtvrtou sezonu. Nikdy ale nezapomíná, kdo ho pro světový hokej připravil. „Slavia je vlastně můj domov, kde jsem dvacet let hrál a jsem vyrostl. Vždycky se sem rád přijdu podívat,“ uzavírá nejmladší hráč v historii NHL, kterému se povedlo dát v jednom zápase čtyři branky.

Citáty

php5LHG35
Jiří Šlégr

Olympijský vítěz a držitel Stanley Cupu

„Moderní obránce vyniká rychlou přihrávkou. Ta je dnes rozhodující. A když ji dá, tak to neznamená, že pro něj akce skončila – musí podpořit útok.“