Týden hokeje v Hlinsku

Týden hokeje v Hlinsku

Akce „ Pojď hrát hokej“ se konala na hlineckém zimáku v Olšinách v sobotu 26. ledna 2019 již popáté. V rámci celorepublikové akce a mediální kampaně „Týden hokeje“ v těsné spolupráci s ČH přitáhla tato akce na ledovou plochu v Hlinsku 46 dětí ve věku od 4 do 8 let a z toho bylo 34 nově registrovaných zájemců o lední hokej.

Banner

Společně s dětmi se tak na hlineckém „zimáku“ bavilo celkem vice než stovka lidí. Nečekali jsme to, od rána chumelenice, napadlo cca 12 cm nového sněhu na již sněhem těžce zkoušené město, zledovatělé silnice, kvůli hromadám sněhu bylo těžké najít i místo na zaparkování. Je však zřejmé, že tato akce má opět úspěch. Na Hlinecku je hokej tradičním sportem, v roce 2020 oslaví 100 let hokeje a početná základna tak dává dobrý předpoklad pro práci s mládeží v dalších letech. Co do počtu přihlášených dětí zřejmě Hlinsko patří i v celorepublikovém měřítku do nadprůměrně úspěšných v přepočtu na počet obyvatel v městech zapojených v tomto projektu.

Dříve, než se děti poprvé postavily v bruslích na led, tak po registraci získaly svůj první nádherný dres s novým logem české reprezentace, na který si spolu s rodiči napsali svoje jméno. Získaly také další drobné dárky v podobě  připínacích placek a dalších drobných dárků. Těm co již byli zaregistrovaní, se věnovali trenéři HC Hlinsko a než se všichni zaregistrovali, Mohli si s tenisákem zastřílet na brankaře. Zkusit dribling s hokejkou mezi kužely či házet míčem do basketbalového koše. V této fázi se dětem i rodičům věnoval hlavní trenér mládeže Dušan Schweinfurter společně s kolegy trenéry.

Zatímco si děti hrály a připravovaly se na první krůčky na ledě, rodičům v klubovně představil předseda klubu Radek Chlada při prezentaci všechny důležité informace týkající se toho, jak klub pracuje s mládeží, co je jejich cílem, důležité organizační informace, kdy a jak se trénuje, jak získat výstroj, které klub půjčuje po registraci zdarma,  jaké výhody poskytuje klub  a také,  jak začátečníky po jejich registraci  může v tomto programu finančně podpořit ČH.

Na ledě byly děti rozděleny do několika skupin, kde se každé věnovali dva či tři trenéři. I přes skutečnost, že děti byly na různých úrovních v umění bruslení, si každý našel to své a postaráno bylo i o ty, které stály na bruslích úplně poprvé a jejich krůčky nebyly úplně jisté. K tomu sloužily hrazdičky, hlavní ale bylo, že si děti hrály a byla zábava, na ledě měli trenéři připravené hry s míči, kruhy, lezly po ledě, vozily se na laně, či je na kuželech povozili trenéři. Každý viděl, že ne vše jde hned a tak bude výuka i nábor pokračovat vždy ve středu od 16:30 a v sobotu od  7:45 vždy hodinu až do konce března.

Na dětech i trenérech bylo vidět, že se na ledě baví a užívají si to. Na konec akce předvedli rodičům a dětem své umění ti nejmenší hokejisté HC Hlinsko z prvních tříd v ukázce bezkontaktního minihokeje a spolu s trenéry ukázku jízdy vpřed, vzad, brzdění i zatáčení a překládání  na kruzích kluziště. Je vidět i vzrůstající zájem děvčat, v našem klubu již hrají hokej celkem čtyři. Talentovaní hlinečtí hokejisté, kteří byli zapojeni do projektu výchovy talentované mládeže působí v extraligových družstvech Pardubic – Adam Fiala,  v Šumperku – Matěj Trögner,  v Jihlavě – bratři Bačkovští . Ve výběrech Pardubického kraje se zkouší prosadit řada dalších hráčů všech věkových kategoriích.

Kompletní fotogalerii z Týdne hokeje v Hlinsku najdete zde.

Citáty

phpUhStPw
Wayne Gretzky

Nejlepší hráč historie NHL

„Je lepší v teplých měsících hrát baseball, tenis nebo lakros, třeba i za deště. Nebo plavání, neorganizovaný fotbal, jízda v terénu na kole. Házeli jsme míče o zeď, mixovali dohromady spousty dalších her. Všichni dobří hráči to tak dělali. Specializace na hokej začala až po 14 letech.“