Návod: jak správně dítěti obléct výstroj

Bez dobré výstroje by to nešlo. Aby si děti hokej užily a vyhnuly se mnohdy bolestivým setkáním s ledem, musí mít patřičné vybavení, které je dokonale ochrání. I tak to ale pořízením potřebné výstroje nekončí. Důležité je také vědět, jak do ní dítě obléci tak, aby ho nikde netlačila a správně mu seděla. A právě na to jsme se zaměřili v následujícím instruktážním videu.

Banner

Základem pod každou výstroj jsou ponožky a hokejové ribano. Na to jako první oblékneme suspenzor chránící citlivá místa. Poté pokračujeme holenními chrániči neboli „holeněmi“. Následují stulpny, které připevníme buď pomocí podvazků, nebo hokejové pásky. Na stulpny přijdou hokejové kalhoty.

Když má dítě obléknuté holenní chrániče, stulpny i kalhoty, můžeme mu nazout brusle. U nich musíme dát pozor na to, aby mělo dítě v brusli nohu správně usazenou. Teprve poté zavážeme tkaničky.

Tím jsme dítěti oblékli výstroj chránící dolní část těla. Zbývá tedy ještě trup, ruce a hlava. Začneme nákrčníkem, který jednoduše připevníme kolem krku a otvory protáhneme obě ruce. Poté oblékneme chránič ramen a loktů. Vždy je potřeba zkontrolovat, zda veškerá výstroj mladému hokejistovi správně sedí a neklouzá. Pokud je vše v pořádku, můžeme obléknout dres a následně helmu s mřížkou. Pak už jen stačí obléct rukavice a vzít do nich hokejku a může se jít na led.

Co všechno patří do hokejové výstroje?

Ribano a ponožky, suspenzor, holenní chrániče, stulpny, kalhoty, brusle, nákrčník, chrániče ramen, chrániče loktů, dres, helma s obličejovým krytem, rukavice, hokejka

Český svaz ledního hokeje dodává do klubů výstroje pro nejmenší od roku 2010. U většiny klubů existuje možnost zapůjčení výstroje pro začátečníky zdarma. Více informací o této činnosti ČSLH najdete v sekci Výstroj pro nejmenší.

Další informace o hokejové výstroji naleznete v sekci Vybavení na hokej.

Citáty

phpLBjXaU
Dominik Hašek

Olympijský vítěz a dvojnásobný vítěz Stanley Cupu

„Vždy jsem měl vášeň pro hru. S bráchou jsem hrál fotbal, organizoval jsem všemožné soutěže s ping-pongovým míčkem, tenisákem, hokejkami, ať už na chatě nebo ve škole o přestávkách.“