Trénink mimo hokejové mantinely: Střelba švihem

Jak přihrát, ať už bekhendem nebo forhendem, nám mládežnický trenér Radek Hlavatý ukázal v minulých dílech seriálu Trénink mimo hokejové mantinely. Na dobrou přihrávku by však mělo navázat i kvalitní zakončení. Ukážeme si tedy, jak doma nebo na plácku před barákem pilovat střelbu tahem.

Banner

Předpokladem pro trénování střelby tahem je zvládnutí forhendové přihrávky. „Pohyb kotouče začíná za tělem, kotouč udržujeme v kontaktu s čepelí hole a váha je přenesena na zadní noze. Při švihu se váha přenáší na přední nohu,“ vysvětluje mládežnický trenér. Důležitá jsou i uvolněná zápěstí a nesmíme zapomenout na to, že oči sledují místo, na které střílíme.

„Při střelbě švihem je nejdůležitější správné přenášení váhy ze zadní nohy na přední. Tím střela získá větší razanci,“ zdůrazňuje Hlavatý.

Poté, co si dítě vyzkouší několik střel jen tak nanečisto, můžete mu připravit i menší cvičení. „Vezmeme pět kuželů a rozestavíme je ve vzdálenosti asi 30 centimetrů od sebe. Dítě se je poté ze vzdálenosti tří až čtyř metrů snaží sestřelit.“

Pokud chceme zlepšit i fyzickou kondici dítěte, můžeme měřit čas, za který sestřelí všechny kužele s tím, že si pro míček musí před každým dalším pokusem doběhnout.

Citáty

phphqstv0
Jiří Šlégr

Olympijský vítěz a držitel Stanley Cupu

„Až do osmé třídy by mělo být jedno, jestli dítě hraje v obraně nebo útoku. Měl by si vyzkoušet všechno. I útočník musí umět bránit, stejně jako obránce útočit.“