Vzdal se trofeje ve prospěch spoluhráče, za svůj čin teď Jan Terla obdržel Cenu Oldřicha Machače

Vzdal se trofeje ve prospěch spoluhráče, za svůj čin teď Jan Terla obdržel Cenu Oldřicha Machače

Vítězství je super věc, ale ne ta nejdůležitější. I takové poselství má Cena Oldřicha Machače, která je od sezony 2014/2015 udělována za fair play čin v mládežnickém hokeji. Za svůj čin z minulé sezony se stal nositelem ceny 12letý Jan Terla, hráč žákovských týmů Energie Karlovy Vary.

Banner

Terla si cenu vysloužil gestem po zápase s Plzní, ve kterém byl vyhlášen nejlepším hráčem, ale ceny se vzdal. Proč? Protože podle svého názoru nejlepší nebyl a někdo jiný si ji zasloužil víc. Trofej tak předal svému spoluhráči, brankáři Martinu Psohlavcovi. „Honzík dostal cenu pro nejlepšího hráče, a i přesto, jak moc si ji přál, se ceny vzdal ve prospěch spoluhráče,“ uvedla pro klubový web trenérka Zuzana Radostová.

Cena Oldřicha Machače

Projekt Hraj fair – Cena Oldřicha Machače vyhlašuje Český hokej ve spolupráci s Českým klubem fair play. Cílem projektu je ocenit čestné či jinak záslužné chování mladých hokejistů a hokejistek vůči soupeřům, rozhodčím, spoluhráčům nebo divákům.

„Tohle krásné gesto udělal zcela z vlastní vůle a když mu pořadatel podal mikrofon, hned vysvětlil proč, což ocenili nejen spoluhráči, ale i přítomní rodiče a diváci, stejně jako hráči a trenéři soupeře. Nechyběly ani slzy,“ popisuje momenty po utkání, za které byli všichni přítomní na mladého hokejistu po právu pyšní.

Za své příkladné chování a týmovost Terla získal kromě pamětní plakety i dres s podpisy reprezentace a také zájezd nejenom pro sebe, ale i pro celý tým na zápas Euro Hockey Tour, který se v listopadu uskuteční v Praze. Během zápasu Česko-Švédsko pak při slavnostním ceremoniálu Cenu Oldřicha Machače sám převezme.

Foto: Daniel Kubelka, hokejkv.cz

Citáty

phpXBVl4e
Jaromír Jágr

Olympijský vítěz a nejlepší český hráč historie v NHL

„Jestliže chceš být lepší než kdokoliv jiný, musíš pracovat tvrději než kdokoliv jiný. Žádné jiné tajemství v tom nehledej.“