Začít s hokejem pro mne byla výzva, vzpomíná Židlický

Začít s hokejem pro mne byla výzva, vzpomíná Židlický

Vždy patřil mezi elitní české obránce. Jeho přesnou přihrávku, čtení hry a práci s hokejkou by si přáli mít snad všichni. Marek Židlický je rozhodně důkazem toho, že se nic nemá vzdávat. I přesto, že byl draftován až ve 24 letech, strávil nakonec v NHL více než deset sezon. „Než mě draftovali NY Rangers, tak jsem o NHL ani neuvažoval,“ prozrazuje 39letý obránce.

Banner

Marek Židlický neměl dopředu dané, že by se musel nutně věnovat jen a pouze hokeji. Vždyť ani nepochází z hokejové rodiny. Ostatně jeho tatínek se dříve věnoval fotbalu. Hokej si zkrátka vybral sám. „Tehdy to bylo tak, že trenéři přišli k nám do školy. Možnost hrát hokej mě zaujala, takže jsem přihlášku pak dal doma rodičům. Ti mi ji podepsali, a já tak začal hrát,“ usmívá se při vzpomínce na své začátky Židlický.

Vztah k hokeji si budoval postupně. Z počátku prý ani tak nešlo o to stát se profesionálním hokejistou, jako spíše o to netrávit každé odpoledne doma na gauči. „Když jsem byl malý, chtěl jsem hrát všechno. Nebyly počítače a ani příliš jiné zábavy. Navíc pro mne, jako obyčejného kluka, to byla velká výzva,“ vzpomíná mostecký odchovanec.

Práce v kolektivu, týmové myšlení a jednání a hlavně dobré základy do života jako zodpovědnost a pokora. Tím si ho hokej postupně získal. „Všechny tyto vlastnosti se dětem hodí, i když třeba nebudou hrát hokej na vrcholové úrovni. Hokej je krásný týmový sport, ve kterém je možné prožít plno skvělých momentů. Rodiče by si měli uvědomit, že je určitě lepší odvézt dítě na zimní stadion, kde se o něj dvě hodiny dobře postarají, než aby doma hrálo hry na počítači,“ nabádá mistr světa z roku 2005.

Sám moc dobře ví, o čem mluví. I on se totiž věnuje výchově své ratolesti, kterou se rovněž snaží vést k hokeji. A své trenérské schopnosti už otestoval na větším vzorku dětí než jen na svém synovi. Během výluky NHL často v Kladně navštěvoval tréninky dorostenců a juniorů. „Tehdy jsem jim ukazoval různé triky, především obráncům.“

A právě jako jeden z prvních podpořil i projekt Českého svazu ledního hokeje Pojď hrát hokej. „Je velmi důležité, aby u nás hokej neupadal, ale naopak měl čím dál větší zastoupení mezi sportující mládeží,“ přeje si Židlický. I on by byl jistě rád, kdyby se v blízké době našel někdo se stejnými kvalitami, jaké mostecký odchovanec předváděl v NHL.

Citáty

phpAdBI4A
Henrik Lundqvist

brankář New York Rangers a olympijský vítěz

„Táta vždy říkal: „Měj velké cíle. Představuj si, jak hraješ za Frölundu. Představ si, jak hraješ za Švédsko. Představ si, jak si oblékáš ten dres.“