Odchod do zámoří v 26 letech? Na NHL jsem musel dozrát ve své hlavě, vypráví Kempný

Cesta Michala Kempného do NHL nebyla rychlá, nebyla ani snadná a rozhodně nebyla zadarmo. Pokud jste mladý hokejista a někdo vám bude někdy říkat, že se do NHL už nedostanete, vzpomeňte si právě na hodonínského rodáka. Ten si první zápas v nejlepší lize světa odbyl až ve svých 26 letech. Ale trpělivost se mu vyplatila. Jen považte, hned ve své druhé sezoně v NHL se mohl radovat ze zisku Stanley Cupu.

Banner

Jako to bylo u většiny kluků jeho generace, i Kempný se nadchl hokejem po zlatém úspěchu na olympiádě v Naganu. „Byl jsem do toho tehdy strašně zažraný a zapálený, tak jsem řekl tátovi, aby mě odvezl na zimní stadion, a bylo to,“ vzpomíná na své hokejové začátky.

Přes Břeclav a odbočku ve slovenské Skalici, kde hrál, aby mohl úspěšně odmaturovat na stavební průmyslovce, angažmá v Kometě Brno a pár zápasů za druholigový Hodonín a Havlíčkův Brod, se nakonec dostal do pražské Slavie. A právě působení u sešívaných hodnotí jako zlomové. „Začal jsem jinak přemýšlet. Uvolnil jsem se. Hodně mi také pomohl Vladimír Růžička, který byl tehdy na Slavii trenérem,“ vypráví Kempný.

„Na to, abych mohl jít do zahraničí jsem musel dozrát a ve své hlavě se utvrdit v tom, že na zahraničí skutečně mám.“

Michal Kempný, vítěz Stanley Cupu 2017/2018 s Washingtonem Capitals

Po úspěšném období ve Slavii přidal další dvě parádní sezony v dresu brněnské Komety. Což nemohlo zůstat bez odezvy. Na řadě bylo první zahraniční angažmá. A to v ruském Omsku. „Hrozně jsem si to užil. Byla to pro mě příjemná, zajímavá zkušenost. Byl to další krok směrem k NHL. Určitě mi to pomohlo, abych získal angažmá v Americe.“

Úspěchy Michala Kempného
  • Zisk Stanley Cupu 2017/2018
  • 2x extraligové stříbro
  • 2x extraligový bronz

Jeden zádrhel na kráse to ale mělo. A to angličtinu. Kempný se odmala učil pouze německy, v Omsku nakonec rychle pochytil i ruštinu, jenže kamenem úrazu byla právě angličtina. „Doporučuju mladým hokejistům, učte se anglicky. V Omsku jsem se snažil pochytit alespoň nějaká slovíčka od Švédů. Poté, když jsem podepsal s Chicagem, tak jsem chodil na doučování, ale stejně… Když jsem přijel poprvé do Ameriky a nerozuměl jsem, nevěděl, co se říká, tak to bylo opravdu hrozné,“ vypráví už s úsměvem.

Jazykovou bariéru ale rychle odstranil a nic dalšího mu už nemohlo bránit v dalším hokejovém rozletu, který vygradoval ziskem Stanley Cupu. A pocity? „Co na to říct. Pár let předtím jsem střídal první ligu s extraligou a najednou tohle. Obrovsky jsem si toho vážil, bylo to velké zadostiučinění,“ říká Kempný, který v se v současnosti snaží stejný úspěch v dresu Capitals zopakovat.

Citáty

phphEBmji
Martin Ručinský

Trojnásobný mistr světa

„Výsledky a tabulky nejsou podstatné. Důležité je, aby se děti naučily pořádně bruslit. Hlavně ať rodiče na děti ani trenéry netlačí a nestresují je. To nikam nevede.“