Představujeme hokejové kluby: HC Stadion Litoměřice

Milan Hnilička, Michal Birner nebo třeba Martin Škoula. Tito tři hokejisté mají společného víc než jen M na začátku křestního jména. Všichni tři totiž nastartovali své úspěšné kariéry v dresu litoměřického Stadionu.

Banner

Hokej v Litoměřicích má tradici již téměř 70 let. Nicméně za tu dobu klub prodělal nespočet podstatných změn. Od změny názvu, až po povedenou rekonstrukci místní Kalich areny. Ta byla dokončena v roce 2010 a nutno říct, že díky ní arena pěkně prokoukla. „Zázemí je tady skvělé, v létě tady trávím hodně času,“ pochvaluje si český reprezentant Michal Birner.

Kromě ledové plochy, která je v provozu od července do dubna, mají hráči k dispozici tréninkové centrum sloužící k funkčnímu posilování, víceúčelovou tělocvičnu nebo třeba umělou plochu pro nácvik střelby. Není tedy divu, že místní arenu nevyužívají jen hráči Stadionu. „Hostili jsme zde například finále extraligy juniorů, reprezentační zápasy a soustředění nebo třeba Slovan Bratislava,“ vyjmenovává generální manažer klubu Jan Fišera.

Moderní zázemí litoměřické areny momentálně využívá kromě A-týmu hrající WSM ligu i jedenáct žákovských a mládežnických týmů. „V současné době se staráme takřka o 200 dětí,“ vypočítává Fišera. „Máme tady vyškolený tým odborníků a trenérů, kteří se o děti starají. A to nejenom na ledě, ale i mimo něj se jim snažíme připravit ucelený program,“ doplňuje trenér mládeže Vladimír Domin.

O děti v Litoměřicích pečuje celkem pět trenérů licence A, sedm licence B a dvanáct licence C, kteří mají za úkol zasvětit děti do tajů hokeje stejně tak dobře, jako před lety naučili hokejovému řemeslu Michala Birnera. „Jsem pyšný, že jsem tady odsud a že jsem hokej začal hrát právě tady. Hokej se tu dělá dobře a na to, jak je to malé město, je tu o něj velký zájem,“ zdůrazňuje na závěr český reprezentant a mistr extraligy s Libercem.

Citáty

phpN55Dga
Martin Ručinský

olympijský vítěz z Nagana

„Dnes je nejdůležitější bruslení, protože hokej se neuvěřitelně zrychlil. Na dovednostních disciplínách jako je střelba nebo technika hole se dá pracovat."