Olympijský vítěz Libor Procházka apeluje: Dětem chybí spontánní pohyb, což je obrovský problém

Libor Procházka se k hokeji poprvé dostal v osmi letech, když ho na zimní stadion ve Vlašimi přivedli kamarádi, kteří už dva roky navštěvovali místní klub. „Já jsem chodil na ping pong a fotbal, ale hokej mě zaujal jako zimní sport a super vyžití pro správné kluky,“ vzpomíná na své začátky Procházka.

Banner

Říkáte si, že začít s hokejem v osmi už je pozdě, pokud to chcete dosáhnout na vrcholovou úroveň? Není tomu tak, což ukazuje i příklad tohoto úspěšného reprezentanta, který má doma jak olympijské zlato tak i titul mistra světa.

Celou svoji kariéru platil za skvělého obránce. Důvod, proč se dostal na tento post, je ovšem velmi úsměvný. „Když jsem v osmi začínal s hokejem, ostatní kluci už dávno uměli bruslit. Já jsem byl velký a pomalý. A tak mě dali do obrany, abych na hřišti nepřekážel,“ vysvětluje Procházka.

Děti nemají kromě tréninku skoro žádný pohyb. To je obrovský problém jak pro sport, tak i společnost jako takovou.

Libor Procházka, olympijský vítěz a mistr světa

Díky tomu, že měl sportovní průpravu z dalších sportů, zvládl rychle dohnat náskok, který před ním ostatní vrstevníci měli. „Hrával jsem fotbal. Navíc ve Vlašimi bylo vyhlášené středisko ping pongu, kam jsem také chodil. Později jsem dělal i volejbal a trochu atletiky,“ vyjmenovává.

Procházkovy úspěchy
  • olympijské zlato z Nagana
  • titul mistra světa 1999
  • dvě bronzové medaile z MS

Kromě těchto sportů měl ale Procházka i něco, co dnešní generaci malých hokejistů chybí. A to spontánní pohyb. „Sedm osm měsíců v roce jsme běhali po sídlišti s hokejkami a hráli jsme bandy. Na schopnostech dnešních dětí je to hodně znát, sám to vidím během tréninků. Je to ale něco, co se jen těžko nahrazuje,“ apeluje na děti i rodiče.

Vzpomíná i na to, jak s kamarády ve Vlašimi hráli hokej na zamrzlé řece. „To už je v dnešní době ale spíše unikum. Za posledních deset let jsem byl se svými dětmi v zimě na rybníce pouze jednou. Jsem ale přesvědčený, že největší přínos pro nás měl stejně bandy hokej. Aniž bychom o tom věděli, rozvíjeli jsme v sobě všechny důležité týmové vlastnosti.“

Foto: deník Sport

Citáty

php6cbzQI
Jakub Voráček

mistr světa 2010

„Na tréninky se těším. Je během nich sranda a pořád jste v dobré partě kluků."