O výchově a sportování dětí s Marianem Jelínkem: Poznání a vyvolání lásky ke sportu

V minulém díle seriálu se Marian Jelínek zabýval rodiči a jejich vlivem na děti. A tohoto témata se dotkne i náplň osmého pokračování, ve kterém Jelínek vysvětlí, jak u dětí poznat lásku ke sportu a případně ji i vyvolat.

Banner

Dělej hlavně to, co tě baví. Tuto větu pravděpodobně skoro všichni jednou slyšeli nebo ji někomu dalšímu sami řekli. Týkat se mohla práce, školy nebo jakékoliv volnočasové aktivity. Třeba i hokeje. Jenomže jak u dítěte určit, že ho daná aktivita skutečně nebaví? Že si jen tak nevymýšlí, aby mohlo zase rychle zapnout k počítači? Že se jedná jen o slabší chvilku a špatnou náladu? „Dítě nemůže jen tak říct, že ho to nebaví a že nejde na trénink,“ vysvětluje Jelínek. V takovém případě už je úkolem rodičů dítě přiměřenou cestou přesvědčit o opaku.

Jako u všech sportů, tak i v hokeji platí, že pokud se chci zlepšovat, je nutné vystoupit z tzv. „komfortní zóny“ a vstoupit do „zóny učení“. „Všimněte si, kolik dětí na začátku pláče. Pokud tomu pláči jako rodič ustoupím, tak to nemá s dítětem ani cenu zkoušet. Takže já budu v podstatě zkoušet až to, u čeho dítě nebude brečet, což se taky můžu dlouho načekat. Nebo se mi taky může stát, že chce týden hrát hokej, týden florbal, pak fotbal. Najednou je mu 14 a k ničemu nemá emoční vazbu. A právě emoční vazba je do života velmi důležitá,“ zdůrazňuje Jelínek.

K tomu, aby emoční vazba vznikla, je důležité dítě stimulovat i jinak. Dávat mu podněty, díky kterým si vytvoří k hokeji i věcem s ním spojeným určitý vztah. „Morálně-volní vlastnosti můžeme stimulovat i tak naivními věcmi jako například pořádek, umět si po zápase pověsit dres na ramínko, nést si ho pyšně do auta, umět si uklidit výstroj, umět si utřít brusle, starat se o své hokejky. A ne s tím zacházet tak, jak kdyby to byly věci, které za mě udělá maminka nebo tatínek,“ vyjmenovává Jelínek možnosti, jak u dětí tyto vlastnosti zlepšit.

Zatímco mnozí rodiče si myslí, že by se děti měly mít jak v bavlnce a zacházet by se s nimi mělo v rukavičkách, Jelínek zastává trochu odlišný názor. „Děti by měly umět pracovat se svými limity,“ dává Jelínek jednu z důležitých rad. Ty další si poslechněte ve videu.

Citáty

php1buHKv
Wayne Gretzky

Nejlepší hráč historie NHL

„Dobrý hráč je tam, kde je puk. Vynikající hráč je tam, kde puk bude. Tomu se naučí ve hře.“