Dominik Furch: Chytání v malém klubu mi v začátcích kariéry hodně pomohlo

Stejně jako mnoho dalších kluků se Dominik Furch dostal k hokeji díky svému staršímu bratrovi. Právě v něm se brankář reprezentace vzhlédl ve svých hokejových začátcích. „Jako mladší sourozenec jsem ho chtěl napodobit,“ vypráví. Bratra nakonec nejenomže napodobil, ale dotáhl to dokonce mnohem dál než on. Furchova cesta k úspěchům ale byla v mnohém specifická.

Banner

Než se totiž dostal do pražské Slavie, prošel hned několika kluby, které tak zvučná jména neměly. Nejprve hrával rok na za Zbraslav, poté putoval do Kobry. V té se nakonec poprvé postavil mezi tři tyče. Do té doby byl Furch totiž útočníkem.

2007/2008

V této sezoně vyhrál Dominik Furch extraligový titul se Slavií.

Právě fakt, že byl zpočátku v malých klubech, hodnotí velmi kladně a přínosně. „Byly zápasy, kdy jsme dostávali desítku, ale za ten zápas na mě šlo i 40 střel. Takže si myslím, že pro gólmana v mladém věku je to lepší,“ vysvětluje.

Právě v této době se Furch seznámil s jedním ze dvou trenérů, kteří mu prozatím nejvíce ovlivnili kariéru. S Jiřím Hájkem nejprve trénoval na Kobře, později se k němu ale vrátil už coby brankář národního týmu nebo extraligový vítěz. „Pět let zpátky jsem s ním začal spolupracovat na bázi osobního gólmanského trenéra, což mi velmi pomohlo.“

Dominik Furch v brance národního týmu v zápase proti Dánsku

Druhým trenérem, který Dominika Furcha posunul v kariéře hodně vysoko, je poté Vladimír Růžička. „Díky němu jsem dostal první šanci v A-týmu Slavie,“ vzpomíná.

Velkou školou byla pro Furcha i Růžičkova povaha. Bývalý trenér národního týmu je pověstný svojí výbušností. „Někdy se s tím člověk musí poprat, protože pan Růžička je hodně temperamentní,“ vysvětluje.

0,94

Takový měl Dominik Furch průměr obdržených branek na zápas na mistrovství světa v roce 2016. Lepší nikdo jiný neměl.

Trenér Růžička po Furchovi v začátcích chtěl, aby puky moc nerozehrával. Trend dnešní doby je ale opačný. „Gólman by měl v dnešní době obráncům pomáhat, o což já se snažím. Je to ale část, kterou mohu ještě vylepšit.“

Vylepšování techniky jde ostatně Furchovi výborně. Jinak by se z Nikolajky nedostal do Slavie, nevyhrál extraligový titul, nezačal chytat v Avangardu Omsk a pravděpodobně by ani neovládl brankářské statistiky mistrovství světa 2016. Jaká tedy bude další meta, kterou Furch pokoří?

Citáty

phpUhStPw
Wayne Gretzky

Nejlepší hráč historie NHL

„Je lepší v teplých měsících hrát baseball, tenis nebo lakros, třeba i za deště. Nebo plavání, neorganizovaný fotbal, jízda v terénu na kole. Házeli jsme míče o zeď, mixovali dohromady spousty dalších her. Všichni dobří hráči to tak dělali. Specializace na hokej začala až po 14 letech.“