Dominik Hašek o svých studiích: Díky vysoké škole jsem byl možná i lepší brankář

Podávat dobré výsledky jak na ledě, tak i ve školních lavicích není pro mladé hokejisty a hokejistky nic jednoduchého. Skloubil později profesionální hokej a studium na vysoké škole, to se vidí jen zřídka kdy. Jedním takovým příkladem je ale Dominik Hašek, který, kdyby býval neuspěl v hokejové brance, tak by nejspíš skončil za katedrou. Vystudován má totiž dějepis a pedagogiku. „I když to nebylo lehké, nikdy jsem nelitoval, že jsem šel studovat,“ vzpomíná na svá školní léta legendární „Dominátor“.

Banner

Na začátku své studijní dráhy byl Hašek jako každý jiný malý hokejista. „Nejvíc jsem se vždycky těšil na tělocvik. Hlavně když se hrál fotbálek, košíková, vybíjená,“ vypráví s úsměvem. Už na základní škole v sobě ale nezapřel dobrého studenta. Na vysvědčeních míval jedničky, dvojky. Jak ale skromně dodává:„Byl jsem průměrný student. Možná v devítce z rýsování jsem dostal první trojku.“

Hokejové začátky Dominika Haška

Rozhovor s Dominikem Haškem o jeho hokejových začátcích si můžete pustit a přečíst ZDE.

Haškovi rodiče už tehdy věděli, že ho malého Dominika baví sport a jednou chce hrát profesionálně hokej. Ale svoje úkoly si musel plnit tak jako tak. „Jako malý jsem chodil na každý zápas Pardubic a pamatuju si, že někdy ve druhé třídě, když jsem se učil abecedu, tak se mi dlouho nedařilo něco vyslovit. Asi třikrát jsem se už už viděl na odchodu, ale maminka mě pokaždé vrátila zpátky a nikam jsem nešel, dokud jsem to neřekl správně. Takže jsem nakonec stihnul asi až druhou třetinu.“

Základní školu absolvoval víceméně bez větších problémů. „To až na gymplu to začalo být náročnější,“ přitakává. Hašek byl totiž nadějný brankář od úplných začátků. Není tedy divu, že studium na gymnáziu musel skloubit i mládežnickými reprezentacemi a tréninky s pardubickým A-týmem.

„Záleželo mi, abych vysokou školu dostudoval.“

Dominik Hašek, olympijský vítěz z Nagana

Nakonec ale gymnázium úspěšně zakončil maturitou. Což byl odrazový můstek ke studiu na vysoké škole. „Tam už jsem mohl studovat to, co mě bavilo, což bylo důležité,“ vypráví. Konečně se tak zbavil neoblíbené matematiky a chemie a mohl se věnovat své dlouhodobé vášni, a to dějepisu.

Haškovy trofeje
  • Olympijský vítěz z Nagana
  • Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu
  • Čtyřnásobný medailista z MS

Nebývá časté, aby se profesionální hokejisté pyšnili vysokoškolským titulem. Hašek měl ale jasno. „Nevěděl jsem, co bude, a hlavně jsem to chtěl dostudovat. Na tom mi velmi záleželo. A taky jsem díky tomu nemusel na vojnu a mohl hrát za Pardubice,“ vysvětluje.

Jak navíc sám přiznává, díky studiu neměl v mládí tolik času na blbosti, které tehdy vyváděli jeho kamarádi. „Nikdy jsem studia nelitoval a možná jsem byl i díky škole lepší brankář.

další články

Citáty

php1buHKv
Wayne Gretzky

Nejlepší hráč historie NHL

„Dobrý hráč je tam, kde je puk. Vynikající hráč je tam, kde puk bude. Tomu se naučí ve hře.“