Hry - základ hokejového tréninku dětí. Příkladem by měl jít nejenom trenér, ale i rodič

Pražský seminář pro všechny trenéry Českého svazu ledního hokeje v malých klubech představil hned několik zajímavých témat k diskuzi. Možná tím vůbec nejdůležitějším bylo zapojení her do tréninku těch nejmenších hokejistů a hokejistek. V ideálním případě by si děti měly minimálně 50 % tréninkové jednotky především užívat a hrát nejrůznější hry. „Pro nejúspěšnější hokejové země je to již dlouhodobý trend. V podstatě ani neuvažují, že by to změnili,“ vysvětluje Jan Procházka, vedoucí regionální trenér. A jaké další témata se řešila? Podívejte se na video!

Banner

Že se ale hrami děti nic nenaučí? Právě naopak. „Ukazuje se, že je to vůbec nejefektivnější způsob pro rozvoj samotných dětí, který přináší výsledky,“ pokračuje Procházka.

minimálně 50 %

Z takové části by měly u dětí tvořit trénink hry.

Tento trend, podle kterého by si děti měly na tréninku z poloviny hrát a z poloviny trénovat, už proniká i do českých klubů. „S dětmi hrajeme fotbal nebo házenou na ledě. Dále pak na hru na vlka a ovečky, rybičky. Při těchto hrách jsou zapojeni všichni a učí se celou dobu základním dovednostem na ledě jako obratnosti nebo bruslení,“ vyjmenovává regionální trenér a hokejová legenda Milan Chalupa.

Hlavním úkolem trenérů ČSLH v malých klubech tedy bude převést tento trend do praxe. „Trenéři by to takto měli mít v podstatě zažité. Měli by mít lásku k hokeji a měli by sdílet radost dětí z toho, že jsou na ledě, a mělo by je těšit, když vidí, jak se děti postupně zlepšují. Čím více takovýchto trenérů budeme mít, tím větší je šance, že tento trend uchytí,“ myslí si Procházka.

Citáty

phpUMFfEM
Andrej Šustr

obránce Tampy Bay Lightning

„Musíte si uvědomit, že pokud se vám nechce, tak se na vaše místo čeká dalších x hráčů, kteří jsou ochotní tomu obětovat cokoliv. "