Petr Mrázek: Pro brankáře je bruslení nejdůležitější

BRUSLENÍ – Názory, že brankář nemusí umět pořádně bruslit, už jsou dávno překonány. Své o tom ví i jeden z nejlepších českých gólmanů současnosti. „Pro brankáře je bruslení nejdůležitější. Je to základ toho, aby se v brance dokázal pohybovat a mohl jít ze zákroku do zákroku,“ vysvětluje Petr Mrázek, gólman českého národního týmu a Detroitu Red Wings.

Banner

Stejně jako celá hra i bruslení samotné se vyvíjí obrovskou rychlostí. Od výstroje až po samotné dovednosti gólmana, který už je mnohdy považován za šestého hráče v poli. „Strašně rychle se bruslení posouvá dopředu. Pořád se stále více a více zdokonaluje,“ ví moc dobře Petr Mrázek.

Jak už je dobrým zvykem ve většině klubů, gólmani a jejich bruslení mají svého vlastního trenéra. Ne jinak tomu je i v Detroitu. „Máme jednoho trenéra brankářů, který se nám věnuje před tréninkem i po tréninku. Když hráči odejdou z ledu, tak s ním děláme třeba nějaká další cvičení,“ popisuje 24letý rodák z Ostravy, kde jako malý pod vedením Petra Bolka začínal se speciálními brankářskými tréninky.

„Skatemill je jakožto doplněk k rutinním a speciálním cvičením na ledě výborná věc.“

Petr Mrázek, brankář Detroitu Red Wings

Jednou z možností jak zapracovat na technice bruslení je i tzv. skatemill. Dříve v Česku ne moc obvyklá věc, která si ale postupem času získala na oblibě. Především během letní přípravy využívá skatemill stále více a více hokejistů. Kromě toho, aby nevyšli ze cviku, mohou vypilovat i bruslení samotné. „Skatemill je jakožto doplněk k rutinním a speciálním cvičením na ledě výborná věc. Když mi bylo asi 12 let, tak jsem byl na skatemillu v Kanadě a musím říct, že mi to hlavně v technice hodně pomohlo. Pro děti je to určitě super věc, nicméně musí se brát jako doplněk k přípravě na ledě,“ říká Mrázek.

Jenže jak pro hráče v poli i pro gólmany je důležitá další příprava mimo led. „Rád si zahraji fotbal, tenis nebo třeba golf,“ prozrazuje některé ze svých doplňkových sportů brankář Detroitu. A co dalšího 24letý gólman prozradil? To se dozvíte ve videu.

Citáty

phpva6Ja0
Henrik Lundqvist

brankář New York Rangers a olympijský vítěz

„Nenechte se odradit! Je jedno, kolik gólů dostanete. Ten pocit, kdy uděláte dobrý zákrok, za to stojí.“