Týden hokeje v Kroměříži

Týden hokeje v Kroměříži

Ve středu 23. ledna se konala v Kroměříži náborová akce v rámci Týdne hokeje. Bylo to během dvou let už páté setkání s nejmenšími chlapci a dívkami, z nichž může právě HK Kroměříž vychovat budoucí hokejisty. Projekt Českého hokeje tak prohlubuje vazbu hokejových klubů na rodiče a s hokejem začínající děti.

Banner

Úvodní slovo Týdne hokeje obstaral šéftrenér mládeže HK Kroměříž Jiří Osina. Podal srozumitelné instrukce (co a kde či jak) a děti odvážné i nesmělé pobídl a povzbudil. Hokejové odpoledne začínalo v přiléhavém textu hymny "Pojď hrát hokej". Děti se v tu chvíli musely cítit jako skuteční hráči. V recepci je předtím vítali (evidovali a opatřili dárky i pozornostmi) dva z nejvýraznějších borců našeho mužského "áčka", Petr Vaněk a Jiří Jergl. Ti zaregistrovali desítky nových jmen do školky bruslení.

Hodinová aktivita "cápků a cácorek" na ledě byla rozhojněna do cca deseti stanovišť, na nichž se naše brzké naděje střídaly. Na jednom kluci a dívenky útočili a stříleli na brankáře v plné výstroji v kleci, na dalším si vyzkoušeli krátký bruslařský slalom, na jiném mohli na "špejle" či tyčky navlékat plastové talířky. Také se vrhali v těsné skloubení tří čtyř sražených branek, kterými se usilovně proplétali.

Výzvou dětské obratnosti bylo pak překračování položených latěk nebo bruslařské kopírování nakladených lan či švihadel. Obkročmo. Dětem se líbilo (prckům na neposedných bruslích!) házení míčků do lůna pneumatiky, stejně jako četná zpestření na volném úseku ledu, připraveném "nejzazším začátečníkům", těm "opravdu nesmělým". Děti mohly sbírat a sytit chuť bruslit, někdy s oporou, mohly různé pomůcky navlékat na násadu a taky na bruslích "nakopat" plastový balón. Že se při odkopu leckdy i spadlo, to byla právě ta hra, slzičky se nekonaly, děti si hájily svou zábavu. To, co jim dopřáli rodiče, kroměřížský klub, to, čím je povede dětstvím a vývojem lední hokej.

Osvědčenou praxí je už příspěvek naší přípravky... Ta si osvojí jeden díl děleného kluziště a trénuje zejména bruslařské dovednosti, obratnost a rychlost, soutěží na malém prostoru. Tito kluci, tato neúnavná děvčata mají už hokej v srdci a ukazují nováčkům, jak se mohou záhy zlepšit, sportovně vyrůst, zdokonalit. Dokonce už kroměřížská přípravka nabídne reklamu bruslení, hokeje, sportu, jakou nově zapsané děti cítí a pojmou i šestým smyslem.

Akce Týden hokeje splnila v Kroměříži svůj účel a přilákala nové tváře, zasela semínko dětského zájmu, doplnila fond HK Kroměříž o nová jména. Promítla dětem obrysy hokeje jako střih velkofilmu. Stát se hráčem, který dá rozhodující branku, nebo jí učiní přítrž perfektním zákrokem. Být hokejistou (v každé, i mládežnické kategorii) je životním pohlazením a první podání hokejky je podanou rukou od přítele. Hokejový klub Kroměříž ve spolupráci s Českým hokejem pojal Týden hokeje s odborností, s osvědčenou praxí práce s dětmi, s pokorou laskavého rádce, dětského vzoru, kamaráda.

Kompletní fotogalerii z Týdne hokeje v Kroměříži najdete zde.

Citáty

phpUMFfEM
Andrej Šustr

obránce Tampy Bay Lightning

„Musíte si uvědomit, že pokud se vám nechce, tak se na vaše místo čeká dalších x hráčů, kteří jsou ochotní tomu obětovat cokoliv. "