Nový seriál Stravování mladých sportovců je tu! V prvním díle se doktorka Skalská obecně zaměří na význam jídelníčku

Po seriálech s Marianem Jelínkem a Radkem Hlavatým pro vás máme další sérii z dílny projektu Pojď hrát hokej. Tentokrát se zaměříme na výživu a s MUDr. Marií Skalskou, lektorkou a zakladatelkou Pro Fit institutu, probereme stravování mladých sportovců od A až do Z.

Banner

Dnešní doba je plná lákadel v podobě fast foodů, slaných chipsů a dalších nezdravých pochutin. Právě na správnou výživu je u mladých sportovců ale potřeba hodně dbát, protože patří mezi nejdůležitější faktory ve správném vývoji dítěte. Na dobře vyváženou stravu pro mladé hokejistky a hokejisty se tudíž zaměříme v novém seriálu Stravování mladých sportovců.

Jídelníček:
  • ovlivňuje fyzický i mentální rozvoj dítěte
  • obsahuje jak cukry, tak tuky i bílkoviny
  • se skládá z běžně dostupných surovin

MUDr. Marie Skalská, lektorka a zakladatelka Pro Fit institutu, se v prvním díle zaměří na to, jaký má jídelníček pro začínajícího sportovce význam. „Při sestavování jídelníčku je třeba si uvědomit, že dítě není zmenšený dospělý,“ vysvětluje Skalská. „Dále je důležité naplánovat, co a kdy dítě sní,“ dodává.

Podle Skalské je potřeba přemýšlet o tom, kdy jaké potraviny do jídelníčku zařadit vzhledem k tomu, kdy bude mít dítě daný den největší energetický výdej. V průběhu seriálu si tak představíme tzv. glykemický index, který udává, jak rychle bude tělo schopné čerpat energii z dané potraviny.

Rovněž se také dozvíme, jaký poměr by měly mít jednotlivé složky potravy – tedy cukry, tuky a bílkoviny. Zní to všechno moc složitě? Ve skutečnosti to pro vás bude jistě hračka. „Není to žádná věda. Jde o to zhruba naplánovat, co bude vaše dítě příští jeden až dva dny jíst,“ usmívá se doktorka Marie.

Citáty

php1buHKv
Wayne Gretzky

Nejlepší hráč historie NHL

„Dobrý hráč je tam, kde je puk. Vynikající hráč je tam, kde puk bude. Tomu se naučí ve hře.“