Všestrannost je v hokeji třeba. Rozvíjí ji i nový systém turnajů

Dřív malí hokejisté podporovali svůj komplexní hokejový rozvoj vybíjenou, fotbalem a dalšími sporty. Hned po škole vyběhli ven, aby si mohli hrát s ostatními dětmi. V dnešní době vidíme děti, které by spontánně sportovali po škole na plácku, jen velmi sporadicky. Tuto formu rozvoje formou her tak musí trenéři zahrnout přímo do tréninků.

Banner

Právě o implicitnosti, tedy chuti dítěte rozvíjet se sámo od sebe, hovořil i Marian Jelínek v prvním díle nového seriálu, který se v následujících týdnech bude objevovat na www.pojhrathokej.cz a Facebooku projektu. (První díl si najdete ZDE.)

A proto, že dnes děti dávají místo hraní si venku s kamarády přednost počítači, museli trenéři pozměnit i formu tréninků. Ty by tak nyní kromě samotného hokeje měly obsahovat i další sporty. Třeba například fotbal, vybíjenou nebo házenou. „Čím více sportů, tím lépe,“ zdůrazňuje regionální trenér ČSLH Radek Gardoň.

V začátcích dětem nejde ani tak o vítězství jako o to, aby se sportem bavily a užily si ho. „Dětem pak kouká z očí obrovská radost a to je na tom to nejlepší,“ kvituje Gardoň.

I z toho důvodu se nyní začínají čím dál častěji pořádat turnaje v novém formátu – k vítězství v turnaji musí děti zvládnou nejenom hokej, ale k tomu i další sport.

„Dětem chybí všestrannost. Měly by umět více sportů.“

Třeba ve Slaném takto hráli hokejový turnaj v kombinaci s fotbalem. A o takovýto formát turnaje měly kluby obrovský zájem, Český svaz ledního hokeje tak plánuje podobné turnaje pořádat častěji. „Myslím si, že je to naprosto super. Hokej je tu proto, aby si to kluci užívali,“ radoval se jeden z malých účastníků.

A podobný formát turnaje se líbí i rodičům. „Přesně tohle těm klukům chybí. Taková ta všestrannost, která pomáhá v rozvoji. Takže je super, když se hokejový turnaj propojí třeba s fotbalem nebo s házenou. Myslím, že by děti měly umět sportů víc,“ komentoval novinku Tomáš Drastil, jeden z tatínků.

„Je skvělé, že to bylo takto zkombinované. Fotbal mě baví, ale hokej je pořád lepší,“ dodal na závěr jeden z jeho nejmenších účastníků.

Citáty

phpNE4Krf
Andrej Šustr

obránce s bohatými zkušenostmi z NHL

„Díky studiu na univerzitě jsem získal vzdělání a několik extra let na to na sobě pracovat po hokejové stránce."