Hokejový rodič Michal Suchánek: Syna jsem měl víc chválit

Většina lidí si Michala Suchánka pamatuje coby baviče či herce. Není tomu ale tak dávno, kdy ho bylo lehčí potkat na zimním stadionu než zahlédnout v televizi. Kromě hereckých rolí si Suchánek totiž vyzkoušel i roli hokejového rodiče. „Hodně jsem to tenkrát prožíval,“ prozrazuje známý bavič a také režisér videoklipu k písničce Pojď hrát hokej.

Banner

Suchánkův syn Jáchym začínal s hokejem na Slavii, kde nakonec vydržel až do juniorky. Po celou tuto dobu mu byl táta Michal velkou oporou. Důležité také bylo, že synovy zápasy sice prožíval, ale spíše uvnitř sebe. „Byla to taková ta sebekontrola. Jak jsem byl relativně známý z televize, tak jsem se kontroloval, stál spíše opodál, moc do toho nezasahoval. I když bych třeba chtěl,“ vzpomíná „Suchoš“.

Dlouhá léta sice působí v showbyznysu, jak ale sám říká, více kamarádů má z hokejového prostředí. „Vždycky jsem spíš inklinoval ke sportu. Líbí se mi, že výkonu jsou tu svým způsobem měřitelné,“ vysvětluje. „Někdy mezi tou 2. až 8. třídou jsme na tréninky a zápasy opravdu jezdili. Našel jsem v tu domu nejen mezi rodiči spoustu kamarádů,“ popisuje Suchánek, jenž se díky hokeji dodnes přátelí i s trojnásobným mistrem světa Viktorem Ujčíkem.

Jak je z jeho příkladu zřejmé, hokej pak není zábavou jen pro děti, ale i pro samotné rodiče.

Známý herec a bavič je navíc sám bývalým hokejistou. Párkrát si tak zahrál i přímo se svým synem, což si oba velmi užili. Zpočátku tak mohl Jáchymovi sem tam nějakou tu radu dát, pak tomu ale bylo spíše naopak. „Dokud byl malý, tak jsem si z něj na rybníku mohl dělat srandu. Ale pak přišlo období, kdy už to vůbec nebylo možné,“ usmívá se.

S přílišnými radami to ale nikdy nepřeháněl. „Hlavně jsem chtěl, aby byl šťastný Jáchym. Samozřejmě, že si občas říkáte, že by bylo pěkné, kdyby zažil nějaký týmový úspěch nebo se hokejem živil, ale především šlo o něj a o to, aby ho to bavilo,“ zdůrazňuje Suchánek. „Jediné, co bych změnil, je to, že bych teď syna víc chválil.“

Slavia, Litvínov nebo třeba i Kanada. Tam všude si mladý Jáchym Suchánek zahrál. A když se hokejem nikdy profesionálně neživil, na zimáku zažil spoustu zábavy. Stejně jako jeho rodiče. Před hokejem dal sice nakonec přednost filmu, ale stejně jako dříve, i teď si „zahrál“ s tátou v jednom týmu. Společně totiž vytvořili klip k oficiální písničce projektu Pojď hrát hokej. Pokud jste ho ještě neviděli, podívejte se na něj zde.

Citáty

phpO6S6nX
Henrik Lundqvist

brankář New York Rangers a olympijský vítěz

„Až později, když vzpomínáte na to, jak jste hráli hokej jako malí, teprve doceníte, jakou oběť pro vás rodiče přinesli. “